27 de febrer 2006
Crònica: Recollida de firmes anti-Estatut a Granollers
Olano: “Vinga... machotes”
El PP aconsegueix un centenar de signatures contra l’Estatut en el primer dia de campanya a Granollers
Una vintena de joves de les Noves Generacions (NG) del PP es mantenia immòbil, a les set de la tarda de divendres passat, davant la taula que havien muntat a la porta del Museu de Granollers. El motiu: recollir signatures per demanar que el referèndum sobre l’Estatut de Catalunya es faci a tot l’estat. I no va trigar gaire a arribar una altra vintena de joves que, cantant l'himne de Els Segadors, es van situar davant dels populars increpant-los al crit de “feixistes fora de Granollers”. Mitja hora després, la regidora i candidata del Partit Popular a l'ajuntament de Granollers, Maria Ángeles Olano, començaria una xerrada a la sala d'actes del Museu per a argumentar el no del PP a l’Estatut.
Olano va demanar als joves de NG que l’acompanyessin per escoltar la conferència. “Que vinguin tots cap a dintre”, deia des de la porta del museu. Davinia Ruiz, regidora del PP a Granollers i presidenta de NG de la comarca, va contestar amb nerviosisme: “si marxem ara serem nosaltres els covards”. Olano va respondre: “a ells no cal demostrar-los res, la gent gran d’abaix (referint-se al centenar de persones que esperava l’inici de la xerrada) és la que mereix la nostra presència”. Llavors Olano, envoltada de les NG, que lluïen samarretes taronges amb el lema “Tots tenim dret a opinar”, va entrar al Museu animant els seus acompanyants: “vinga... machotes”, els va dir dirigint-se a la sala d’actes.
Olano, que és diputada del PP al Parlament de Catalunya i que ha viscut de prop la negociació sobre el projecte d’Estatut, va parlar en castellà, “en la meva llengua materna, fent ús de la meva llibertat d’expressió”, va aclarir. A la sala, poques cadires buides, i des del minut zero, la regidora va començar a carregar contra el projecte d’Estatut que ara es debat en el Congrés de Madrid. Olano va expressar “la preocupació que es viu davant aquest tema”, motiu pel qual el seu partit demana un referèndum a través d’una campanya de recollida de firmes. La popular considera que el projecte de nou Estatut suposa una “desconnexió entre la realitat de la societat i la dels polítics”, i va definir aquest procés com “un moment convuls en la política espanyola”.
Olano va votar no a l’Estatut que va sortir del Parlament el 30 de setembre. “Vem votar no a un projecte que considerem insuficient per a Catalunya, no vem votar contra Catalunya”, va afirmar. No només això, també va assegurar voler “més competències i mes finançament, però dintre de la Constitució”, que va comparar amb l’edat d’un bebè, doncs va enumerar diverses constitucions de països occidentals que superen de llarg l’espanyola.
La diputada popular va seguir argumentat el no del PP al Estatut, que considera que “pretén ser una Constitució de Catalunya”. Va assegurar que aquesta llei estatutària “vol recuperar la memòria de 1714 que ja va recuperar la Constitució del 78“. “Quina necessitat hi ha de reescriure la història?”, es va preguntar abans d’afirmar: “no cal reobrir-la cap al passat, sinó cap al futur”.
La regidora de Granollers també va queixar-se de l’intervencionisme de l’Estatut que, segons ella, es descobreix a través de l’inusual extensió d’una llei d’aquestes característiques. “És un text llarg. De 40.000 paraules. Necessitem lleis concises. Això no és una norma intervencionista?”. També va acusar als polítics catalans d’enganyar als ciutadans, ja que després d’elaborar l’Estatut en el Parlament -que ha suposat dos anys de treball- “s’està modificant punt per punt”. Sobre les retallades que s’estan duent a terme en el Congrés dels Diputats, Olano va expressar el seu desig frustrat de poder lliurar “un text que el Congrés acceptés tal com ve”. La diputada va finalitzar la xerrada dient que amb un sí a aquest Estatut, “renunciaríem al que realment volem, el que ens van ensenyar els nostres pares, el que és la base de l’educació dels nostres fills”.
Crits i silencis
Durant dues hores, van cohabitar entre vorera i vorera del carrer Anselm Clavé, els partidaris de l’autodeterminació de Catalunya i els que impulsen un referèndum perquè tots els espanyols decideixin el futur de l’Estatut català. Quatre policies locals van encarregar-se de supervisar l’esdeveniment. Van ser dues hores intenses al centre de la ciutat. A un costat els joves independentistes, que duien pancartes on es llegia: “Prou estatuts. Som una nació. Autodeterminació”, corejaven crits hostils contra les Noves Generacions (NG) del PP.
A l’altre banda es va instal·lar la llei del silenci: ni consignes, ni càntics. “Nosaltres no anem a boicotejar els seus actes”, deia la regidora del PP, Maria Ángeles Olano, que va ser aclamada per les NG al crit de: “alcaldessa, alcaldessa”. Només en aquest moment es va trencar el silenci dels populars. Altres protestes contra la recollida de signatures van ser menys estridents; concretament la de la Joventut Nacionalista de Catalunya que va lliurar a les NG un exemplar del llibre “El Decret de Nova Planta”.
A les nou de la nit es va reobrir el trànsit al carrer Anselm Clavé. Mentre les NG desmuntaven la taula petitòria, la policia municipal demanava a tots els presents que desallotgessin el carrer per a reobrir la circulació dels vehicles. Les dues comitives es van dissoldre a la Plaça de Catalunya on el PP té la seva seu.
(Crònica publicada a la Revista del Vallès del 24 de febrer de 2006)
<< Home