20 de març 2006
Notícia: Queixes dels pagesos de les Franqueses
Els pagesos reclamen el mateix tracte que les urbanitzacions pels vessaments incontrolats
Els propietaris agraris de la comarca denuncien que les urbanitzacions aboquen aigües residuals amb impunitat
L’Associació de Pagesos i Propietaris Agraris del Vallès, que el dijous va celebrar la seva primera assemblea a Can Ribas, considera que les administracions persegueixen de forma desigual els culpables dels vessaments incontrolats. Els pagesos es queixen de les denuncies que reben quan, amb pluges abundants, es produeix un vessament a la seva propietat que afecta algun aqüífer. En canvi, asseguren que les urbanitzacions i municipis que no tenen depuradora avoquen les aigües residuals als torrents i les rieres durant tot l’any.
Per aquest motiu, durant la trobada, es va exigir a les administracions que vetllin per la igualtat de tracte entre les activitats ramaderes, les urbanitzacions i els municipis “en els moments en què per força major es pugui provocar un vessament incontrolat”, com recollien en un manifest elaborat per l’assemblea. Els agricultors van recordar que tot i que les urbanitzacions tinguin depuradora, “en casos de pluges abundants ho aboquen tot al riu a través d’un dispositiu habilitat per a aquests casos”.
Els propietaris agraris van demanar que la fiscalia de Medi Ambient “retiri d’immediat les demandes interposades a ramaders en casos en què no s’ha provat mala fe, en base a l’article de la constitució: tots som iguals davant la llei”.
“El pagesos som denunciats de seguida si se’n va una mica de suc del femer al torrent”, va lamentar el president de l’associació, Pere Clos. No només clamen contra un tracte desigual, també denuncien que els abocaments de les urbanitzacions “infecten les aigües dels pous de moltes granges”. Mentrestant, “els pagesos són denunciats, multats econòmicament, condemnats a anys de presó i fins i tot se’ls pot obligar a parar l’activitat”, va explicar Pere Clos.
A l’assemblea, a la qual van assistir unes 50 persones, es va demanar que es posi fre a “la criminalització del sector agropecuari”. Segons Joan Felip, membre de l’entitat, “tots els cursos hídrics pateixen abocaments i mai s’ha portat davant d’un tribunal al president d’una urbanització”. Els pagesos van deixar clar que ells són els primers interessats en el manteniment del medi ambient, però estan en desacord amb el fet que “un torrent sense aigua tingui una afectació de 50 metres per banda, mentre que si passa per una zona urbana resulta que l’afectació és zero”, va afirmar Pere Clos.